Jdi na obsah Jdi na menu

Trafalgarské náměstí / Trafalgar Square
 
Náměstí Trafalgar připomíná stejnojmenou bitvu, kdy Britské námořnictvo vyhrálo r. 1805 v napoleonských válkách. Náměstí je oblíbeným místem pro politické demonstrace. Kdysi bylo používáno jako královské stáje, ale poté princ Regent pověřil architekta Johna Nashe obnovou této oblasti - a ten to tu nechal vyčistit. Současný vzhled náměstí pochází z roku 1845.

Obrazek
V centru náměstí stojí Nelsonův sloup (56 m), obklopen fontánami a čtyřmi obrovskými sochami lvů. Na vrcholu sloupu stojí socha admirála Nelsona, který velel Britskému námořnictvu v bitvě u Trafalgaru. V každém rohu náměstí jsou podstavce pro sochy. Na 3 z nich sojí sochy významných Britů a na poslední nebylo dlouho nic umístěno. Došlo ke sporu jaká socha významného panovníka či válečníka by tam měla stát. V roce 1999 rozhodla Královská akademi věd o Projektu čtvrtého podstavce - přechodné instalaci vybrané sochy současného autora. Daná socha je většinou kontroverzni a zobrazuje podivné téma; po zhruba 2 letech ji vymění za další.
 
Výraznou dominantou celého náměstí je rovněž Národní galerie, založena v r. 1824.
 
Trafalgarské náměstí je známé také díky holubům. Turisté je mají za atrakci, rádi je krmí (i když to je od roku 2003 zakázáno zákonem), ale počet holubů některé dny bývá kritický až neúnosný. Snahy vytlačit holuby z náměstí jsou zatím marné, nepomohli ani cvičení sokoli.
 
Od konce 2. světové války se na Trafalgaru pořádá Vánoční obřad. Smrk věnovaný norským hlavním městem Oslo za podporu Velké Británie v době 2. světové války je vztyčen na náměstí jako londýnský vánoční strom. Mimo všeobecnou podporu poskytla Británie azyl norskému králi, jeho synovi i norské vládě. Strom rozsvěcuje osobně starosta Osla, který se Vánočního obřadu účastní.